Saturday, February 5, 2011

Mona Lisa adalah lelaki

Itulah kata-kata Silvano Vinceti, pengerusi jawatankuasa nasional Itali yang mengatakan bahawa lukisan Da Vinci ini ada kaitan dengan kekasihnya Salai atau nama sebenar Gian Giacomo Caprotti seorang artis muda lembut berusia 25 tahun yang bekerja dengan Da Vinci sebagai model dan inspirasi. Kemungkinan Leonardo Da Vinci adalah Gay.

Bagaimanapun dakwaan Silvano ini dibantah oleh pakar di muzium Louvre di Paris, dimana lukisan Mona Lisa dipamerkan. Tapi apabila aku melihat balik potret Salai ni memang boleh kita bandingkan persamaan Mona Lisa dengannya dari segi hidung dan mulut.
Gian Giacomo Caprotti
Tambahan lagi Vinceti berkata yang Leonardo Da Vinci meninggalkan petunjuk kepada identiti model dengan huruf kecil S dan L yang ditemui olehnya pada mata Mona Lisa. Memang Vinceti ni dah kaji habis lukisn Mona Lisa.  Kemungkinan huruf S dan L yang dilukis itu bermaksud L untuk Lenardo dan S untuk Salai.
St. John the Baptist hasil lukisan Da vinci juga ada
persamaan dengan Salai
Pihak muzium sekali lagi membantah keras dakwaan Si Vinceti ini sebab diorang pun dah buat ujian makmal pada tahun 2004 dan 2009 tapi tak jumpa langsung kesan S dan L yang Vinceti cakap tu. Tambahan lagi, lukisan itu dilukis di atas kayu yang boleh menyebabkan rekahan yang pelbagai bentuk yang mungkin disalah tafsirkan oleh Venceti. Last but not least, pihak muzium juga mendakwa Vinceti membuat dakwaan tanpa melihat lukisan sebenar itu. Banyak lagi sebenarnya dakwaan Vinceti ni dan bantahan dari pihak lain yang menjadi konspirasi Mona Lisa ni.

Sebelum ni pun banyak juga konspirasi tentang lukisan Mona Lisa ni, dan sekarang pulak dakwaan Mona Lisa ni seorang lelaki. Tapi kalau korang tengok betul-betul memang ada persamaan muka atara Salai dengan hasil lukisan Da Vinci yang lain dan satu lukisan lagi iaitu 'Angel Incarnate' yang aku memang malas nak letak sebab ada adult content dalam gambar tu.HEHE!(search la sendiri). Tapi kita baca ini sekadar menambahkan lagi ilmu di dada bukan nak mempercayai lukisan-lukisan Da Vinci ni yang agak ke arah agamanya.
Itu maklumat lanjut korang boleh baca di Yahoo!

p/s : Leonardo Da Vinci memang boleh ditafsirkan Gay sebeb ura-ura mengatakan Salai kekasihnya itu tidak dibantah.HEHE!

17 comments:

Budak Giler Cadbury said...

MOna Lisa adalah lelaki .. ninacadbury adalah permpuan hahahah

Amiey White said...

ariff adalah gay huhuhu

iPai said...

yer .. iPai juga lelaki ..

sya tak gay, dan saya ok ..

lelaki laa, sebab lukisan tuh dilukis berdasarkan muka Da Vinci sendiri yang diperempuankan ..

mmg tak perempuan r, sebab dia dia lukis gambar sendiri dan die lelaki ..

tikuzza said...

haha....x sangka dengan gambar jer kita boleh bongkar kisah silam diorang....anyway nice entry...da follow ...jgn lupe follow saye k :)

Masyarakat Masa Depan Boroi?

mardeyna said...

waaaahhh..!!

Adzriel AB said...

ada2 je diaorang ni kan.

princeduyong said...

oooo gay rupenya...

miss_neeya said...

xkesah pun laki ke ppuan..huahaha

Amira Naddia said...

mona lisa laki, aku ompuan..

Huszaini said...

tapi gambar monalisa ada nampak lurah.. huhuhu...

amry said...

popular betul la gambar mona lisa ni erk? ish... macam mistri pon ada...tapi memang misteri kan?

AIMAN said...

aku lelaki. hehe

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

potret ni menyeramkn..
tak mau tgk..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

bnyk betul info dlm blog ni. like sgt ! ;)

nana vanieylla said...

nana suka ni..
hehe

HaZry said...

Owh...
Bout Shakespear gay i knew..
But bout da vincci being gay, new info
Thanx...Good info

Anonymous said...

Faint heart never won fair lady.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...