Monday, January 10, 2011

Teruna VS Dara



Setelah berabad-abad, macam-macam buku dah diterbitkan menceritkan perhubungan antara lelaki dan perempuan dan pemasalahan yang berlaku antara dua kaum yang kompleks ini. Ramai pakar mempelajari bahawa banyak perbezaan antara kaum adam dan hawa  dari segi komunikasi, perilaku dan cara berfikir. Tapi yang paling melampau adalah kaum adam dan hawa bukan dari planet yang sama.HAHA


Kalau betulah konsep dan pembelajaran pakar ini, memang ajaib la sebab cuba tengok kalau alien dengan predator pernah baik? Jadi memang hebatkan kaum adam dan hawa boleh berhubungan sehingga akhir hayat. Kajian terbaru mendapati psikologi teruna dan dara adalah lebih kurang sama bukan berbeza. Maka kajian sebelum ini adalah mitos belaka.

Adoi, ini macam tak betul ja!Tapi ini fakta, aku takleh nak tipu. Perempuan dan lelaki bercakap dalam kadar yang sama. Sebelum ni mesti korang dengar wanita bercakap lebih banyak dari lelaki. SALAH! Satu kajian di Universiti Arizona terhadap 396 pelajarnya mendapati kadar pecakapan kedua-dua kaum ini adalah lebih kurang sama iaitu 16 ribu satu hari. Oi! Aku tulis banyak cakap sikit ja. Cuba datang buat kajian dekat Universiti  Malaysia tengok. Memang perempuan cakap banyak!HAHA.

Budak lelaki memang cekang pun buat Math! Perempaun slow? Jangan marah, rilek! Kita memang dapat lihat fenomena di mana lelaki mendapat markah yang tinggi dalam matematik dan cenderung mempelajari dalam bidang kejuruteraan. Bukan sebab otak perempuan senget sebelah ka apa (low pickup). Tapi sebab persepsi budak lelaki lebih pandai dalam Matematik inilah yang mengganggu  sebenarnya. Bila kaji selidik dilakukan menanyakan kaum mana yang lemah matematik semestinya kaum hawa menunjukkan prestasi paling rendah. Jadi para pengkaji pun percayalah yang perempuan slow math berbanding lelaki. Tapi sebenarnya sama ja.

Samalah jugak subjek menghafal, semestinya ramai berpendapat perempuan lebik hebat menghafal dari lelaki tetapi sebenarnya persepsi yang menjurangkan semua ini! Sebab tu ramai lelaki malas ambil bidang kedoktoran sebab kena hafal banyak dan percaya pada persepsi ini!

Sebernarnya sama ja semua. Allah memberikan akal kepada kita sehebat-hebatnya. Bergantung pada kitalah untuk menggunakannya. Betul tak kaum hawa yang comel melok!?HEHE

14 comments:

Amiey White said...

kajian itu betul kadang2 kita bercakap melalui fakta :-

perempuan cederung pada theory manakala lelaki suka pada hal yg menjerus pada kedepan mean diaorg lebih pada detail. tak semua itu fact

*panjang pulak comment hehe amiey suka fact

Askrie Hishamuddin said...

Betul! Setuju!! nice info bro! :)

areripe said...

Amiey White :terima kasih sebab bagi penerangan lanjut.x)

Askrie Hishamuddin :t e r i m a k a s i h

Amira Naddia said...

ompuan suke mkn togeh. laki xsuke!

me | is | aku said...

bukankah masakini perempuan juga semakin ramai amik kejuruteraan.
(pergh!bm aku!)

sile komen... ahaha

Syida Zainordin said...

enntri ilmiah ni.
aku suka. kiki

:)

arep_lockermonth said...

byk info kat blog kamu! nice la~

KONCO BLOGGY! said...

teruna dara.. mcm nak pastikan org tu masih teruna dan masih dara.?

Amira Naddia said...

lelaki memg terer math aaa...apsal huh? korang part time tikam nombor ea?

efa said...

byk info la blog ni..btw mmg aku slow bab math hahaha

AIMAN said...

perghhhh....
lecturer arip bagi tips!
hahah.. nice2

ayulunera said...

ni namenye konsep saling lengkap melengka[i..ececeh...

Miss Shizu said...

yezza.lelaki memang power math.aku stuju sebab pale otak dorang ni cepat imagine...

areripe said...

lelaki imagine memang laju. Haha.
banyak betul lelaki boleh imagine.
heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...