Monday, January 10, 2011

Hakikat tentang Kucing Anda

Kelmarin dah review filem kucing harini nak beri fakta tentang kucing pulak. Aku tengok orang sanggup memandu 3 jam kerana nak beli kucing, jadi haruslah korang tahu hakikat seekor binatang comel yang bernama kucing.



1.       Kebolehan Tangan
Kucing tidak seperti kita, kalau tulis tangan kanan mesti kita buat kerja lain pun tangan kanan, tapi kucing ni dia boleh pakai kedua-dua tangannya dengan kemampuan yang sama, jadi setakat main gitar dua-dua belah tangan boleh main.HEHE

2.     Sejuk atau Pans
Amboi, yang ni aku tak puas hati.  Aku kalau makan sejuk pun takpa, janji perut aku kenyang.HEHE. Kucing agak memilih kerana suka makan benda yang tak sejuk tak panas, senang kata suam-suam (27 darjah Celsius suhu bilik). Patutlah kucing sepupu aku kalau benda kita tak makan dia tak makan. Dasar pilih makanan.

3.     Warna Kehidupannya
Kucing juga dapat melihat warna seperti manusia, dia tak rabun warna macam sesetengah haiwan lain yang hanya boleh lihat hitam putih ja(dah macam tengok cerita P. Ramlee). Dan ‘night-vision’ kucing sangat ‘AWESOME’ kerana ia hanya memerlukan 1/6 cahaya dari manusia untuk melihat. Tu waktu malam dia rileks ja lepak atas katil hangpa walaupun bilik dah kelam bagai.

4.     Nama Group
Jangan ingat kita ja boleh masuk group tertentu dalam Facebook tapi kucing juga ada nama kumpulannya. Kalau anak kucing ia dipanggil ‘kindle’. Yang lawak bila aku search kindle, keluar software ‘portable e-book reader’.HAHA. Dan nama group untuk kucing besaq adalah ‘clowder’

5.       Maksud ‘meow’
Aku pun tak tahu apa yang kucing dok meow-meow, tapi memang sinonim dengan bunyi kucing kan. Yang bestnya, kucing hanya ‘meow’ dekat manusia sahaja. Jadi, aku difinasikan ia sebagai manusia. HEHE!

6.     Hati ada Taman
Jangan ingat Adnan Sempit saja dalam hati ad ataman, kucing pun! Kucing adalah binatang yang cepat tangkap(ActivePickup, bukan guitar punya pickup).  Ia akan cuba ambil hati pembelanya mengikut nada suara pembelanya. Ingat kucing korang tak tahu ke kalau korang menangis tu sebab sedih walaupun dia buat tak tahu ja. Jadi bila nak kucing korang dok diam-diam, cuba cakap dengan dia dengan penuh kasih sayang.

7.   Pintu Kucing
Kalau rumah ada kucing mesti dekat pintu rumah ada pintu untuk kucing keluar masuk, tapi rasanya dekat Malaysia tak dipraktikkan. Orang yang mencipta pintu kucing adalah Sir Isaac Newton. Aku rasa dia reka sebab kucing dia dok gerak dia tengah malam sebab nak pergi lepak dengan membernya  dekat luar.

8.     Kad Pengenalan
Jangan ingat manusia sahaja ada identity iaitu cap jari tetapi kucing pun mempunyai identity berbeza pada setiap kucing. Tapi agak lawak, corak pada hidungnya menjadi  identitinya. Kalau nak buat kad pengenalan korang pirkirlah sendiri.HAHA

9.    Kesuburan
Memang hebat! Perlihitan janganlah takut kucing ‘confirm’ tak akan pupus. Dan jika hangpa nak rumah hangpa jadi serupa sarang kucing cuba bela sepasang kucing dan anak anaknya selama 7 tahun. 420 000 keturunan akan dihasilkan oleh mereka sekalian!!!!!!HAHA

11 comments:

AROL DSHW said...

hahaha. info yg menarik! arol pencinta kucing. :)

areripe said...

terima kasih.

FatinSyahirah said...

ish. tak tau kenapa takut dengan kucing. dari kecik sampai sekarang tak boleh kalau jumpa kucinggg. tak skeeeee.

areripe said...

ada sejarah buruk dengan kucing ka?
kucing baik la
haha

CiPoT CeDoT said...

aku dengar cita air kencing kuncing glow in da dark..betol ke??...hokhok...kalau betol, boleh kasi air kencing tuh kat awek aku..romantik kot..akhaz...

Komuniti-blogger said...

Cute review

areripe said...

aku pun ada terbaca, tapi bukti pun takdak. takpa nanti aku kaji, haha!
takda maknanya hang bagi awek, kena dia minum buta ja.

Amiey White said...

wah amiey suke kucing :D

Nier Zecter said...

kucing mmg comel..haha

efa said...

ish...agak tkut ngn kucing akibat sejarah sepupu kena cakar ngn kucing kt muka gara-gara duk belai2 kucing takut...seh dan 1 lg bulu dya uhuk tak leh terima sakit idung ni ha...cmna?tapi kucing comel2..tmbh kucing parsi suka tgk ja ok hoho

Ila Mhd Noor said...

picture kucing tu, sebijik mcm kucing ila.. chomel chomel ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...