Friday, February 11, 2011

Apa kita main time Sekolah Rendah dulu

Teringat zaman sekolah rendah dulu, macam-macam permainan kita main. Yang tradisional ada dan yang moden pun ada. Tapi bila aku tengok sekarang, permainan yang aku main dulu dah macam pupus ja. Kalau dulu kita main guli sekarang main Yu-Gi-Oh(kad ada power). Kalau dulu main Digimon sekarang main PSP. Kalau dulu main Super Nintendo(super mario) sekarang PS3 dah. Tak boleh salahkan genarasi sekarang sebab arus kemodenan yang menukarkan corak kehidupan manusia sekarang. Jadi kat sini aku nak 'list'kan permainan yang canggih dan top masa zaman sekolah rendah dulu. Ini adalah pendapat aku dan memang kebanyakan lelaki ja minat benda ni...


Super Nintendo
Dulu benda ni memang 'top'lah time darjah satu. Kalau pergi supermarket memang aku bawa pak aku pergi Games Department la sebab nak benda ni. Paksa bagai, sampai takmau balik. Pastu dok himpun duit sekolah beli games yang top seperti Super Mario,Mortal Combat, Street Fighter, The Legend Of Zelda dan macam-macam lagi. Pastu beli senapang boleh main game tembak burung.HAHA. Sekarang benda ni dah jadi RARE! Aku punya Nintendo pun dah tak tau hilang mana.

Digimon
Bila masuk darjah tiga, aku jadi gila Digimon pulak kes NTV7 tunjuk cerita Digimon dan sehubungan itu Bandai bawak keluar Gadget Digimon sampai goncang pun ada. Digimon first aku adalah Digimon Ver.1 yang mana warna dia Glow in the dark dan Hero Ultimate adalah Teddymon yang boleh bawa keluaq power of LOVE!! Pastu mak aku kasi hadiah birthday Digimon Ver.3 warna Transparent Purple dan last Digimon aku pakai adalah Digimon Pendulum kawan aku jumpa. HAHA! Dulu kalau sembahyang Jumaat bukan dengaq Khutbah pun, tapi dok DUEL dengan member-member sampai kena cerekah sebab HINGAQ(bising) bagai.

Dash Yonkuro

Adoi aku tertinggal satu benda best yang aku main time dulu, sapa budak lelaki yang tak kenai benda ni? Habaq mai! Gila famous lah kereta Dash ni. Kereta first yang aku dapat adalah kereta Dash yang bernama Shooting Star daripada bapak aku. Sampai pergi Penang nak beli kereta ni. Yang lawaknya, masa tu aku tak tau kalau beli kereta tak dapat enjin, masa sedar enjin takdak kereta pak aku tengah queue nak naik ferry. Kasih sayang ibu bapa memang tidak dapat dinafikan. Pak aku U-Turn pergi balik Komtar beli Enjin. Aduhai. Antara sebab aku gila kereta DASH sebab cerita Dash Yokuro yang tunjuk kat TV3(tak pasti). 

Play Station 
Aku agak lambat boleh main console EPIC ni sebab harga yang agak mahal dan PTS aku tak dapat langkau kelas jadi melepas dapat Play Station yang versi  tebal. Jadi keluar ja result UPSR yang cambest, ibu bapa pun menunaikan janji mereka. Aku hanya mampu dapatkan Play Station one(slim). Masa tu game paling best adalah Final Fantasy. Main punya main sampai merudum terus prestasi Form 1. Maka kesimpulan yang dapat dibuat PS2 juga aku dapat lambat.HAHA

Counter Strike
Bila aku habis darjah enam, aku selalu lepak rumah sepupu aku dekat Kepala Batas, kaki pun dah pandai pergi Cyber Cafe, dan yang lawaknya bukan taw pun tajuk game ni. Pergi Cyber Cafe memang hafal icon counter strike. Pastu tunggu orang create games sebab tak tahu create. Nak tambah best lagi, nama senapang or pistol yang pakai dalam games tu bukan disebut nama betul senapang itu, contohnya AK-47 nama sebenar senapang itu, tapi disebut B41 sebab masa awal-awal game kalau tekan B41 memang keluar AK-47. Kira semua senapang tak hafal nama tapi hafal kod dalam games ja.HAHA

Sebenarnya banyak lagi benda yang kita main time sekolah rendah dulu, seperti kad tepuk,tudung tin, pepsicola,polis entry dan macam-macam lagi. Dan tak dilupakan permainan tradiosional yang kita main bila balik kampung seperti main guli,senapang kayu,nyorok-nyorok, Terebei burung dan lain-lain. Kadang-kadang ada juga rasa nak kembali zaman dulu. Dan aku nyesal sebab tak simpan semua benda-benda ni yang memberi 1001 nostalgia kepada aku.

14 comments:

Shidy said...

haha..suka digimon..tp skrg pn leh main..tp kt pc la...
kalu nk kt fb ko cr la group digimon version pc...nnt ad instoler
just sharing..hehe

Mardhiyyah Ridzuan said...

OMG!!! BEtul2!!!
Adik memang macam tuuuu...Except Digimon la...Hahaha...Menatang a[pe tah...Chinese ramai maen...

bieha-chan :) said...

kite takde duet.
kite maen pemadam tu je haha -.-

The Sharkox said...

dash yankuro...

dan karrom

dan lawan pemadam

atep said...

digimon digimon ! aku ade ver. 5 haha

Nier Zecter said...

semua ni dah jadi teramat RARE...
seronok giler main dulu.. :))

raha hanym said...

eyt :)

haha.. btoi lahhh..
aq tgok adek aq..
tadak lahh pulak men mende2 kte men dlu..
cis !!

Nancy Poh said...

Masa bebudak dulu..hmmm..kami gasak je dengan main getah..
main galah...
main batu seremban...
main kejar2..
main polis penjahat..huhu..sekarang dah besar main PS pulak...adei..

Lelaki Dibunuh Oleh Ayam Sabung

me | is | aku said...

aku rasa aku sangat ke-kampungan.
aku men guli jer. x men pulak benda2 cmni :(

W said...

LIKE LIKE! haha, sebijik mcm w masa kecik2 dulu except counterstrike. counterstrike mmg tak pernah main, yg lain2 tu mmg since tadika dah start. ;))

Amira Naddia said...

digimon tak boleh blah..kejap kecik kejap besar.

aku ade play station. bawah katil. selamat jd brg antik da..

AIMAN said...

counter strike tu slow2 ar der.. gua sampai sekarang layan. best ler game dia..

kau kesah ke?? said...

i main ten ten. batu seremban. congkak. oh ye. i main police and thief okeh! sori lah bajet tada nak beli mahal.

amry said...

aku dulu main pemadam..pas tu video game. PS tak der g time tu..aku sampai buat bisnes la ngan game tu..sejam rm1. hahahaha. budak2 lain tak der g game tu. aku jer. aku beli pakai duit kumpul aku. huhuh
dash yankuro aku tengok jer tak beli. keke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...