Sunday, January 30, 2011

Konspirasi produk pertama Sony

Mesti korang tertanya-tanya apakah produk petama Sony ataupun terlintas di kepala otak korang adalah Walkman, Play Station ataupun TV. Namun semua itu adalah salah dan jauh dari jawapannya. Mungkin persamaan hanya wujud kerana alat itu juga menggunakan elektrik. Sebenarnya bukanlah konspirasi sangat tapi mungkin tidak digembar-gemburkan sebab produk first mereka memang caca merba, senang kata totally disaster. Itu pun terbongkar sebab ada orang dalam pecahkan rahsia sinis mereka.HEHE

Dan kepada sesiapa yang dah tahu jawapannya, sorrylah! Aku pun baru teringat nak cerita sebab aku tahu pun dalam majalah 2 tahun lepas. Memang 'out of date' la post aku kali ini. Berbalik pada tajuk di atas, sebenarnya Sony telah menghasilkan produk pertama mereka pada 7 May 1946. Produk itu adalah sebuah periuk nasi yang gagal berfungsi dengan baik sebab periuk nasi ni cuma boleh memasak jenis beras dan kadar air yang tertentu. Dan majoritinya apabila menggunakan periuk ni nasi menjadi mentah mahupun hangit!HEHE.
Masura Ibuka
Masura Ibuka adalah seorang co-founder Sony dan memutuskan untuk menghasilkan 'inventor' yang menggunakan tenaga elektrik sebab selepas perang dunia, tenaga ini sangat murah. Kalau ada perang dunia ketiga agak-agak TNB nak turun harga karan tak?haha. Jadi, kesimpulannya jangan ingat syarikat besar seperti Sony tak pernah menghadapi kegagalan! Jadi percayalah diri sendiri dan jadikan kegagalan itu pencetus kejayaan.
Periuk Nasi berjenama Sony, rare tak? HEHE

Kesimpulannya,
The greatest barrier to success is the fear of failure
Sven Goran Eriksson

10 comments:

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

walawehh.. ko belikan utk aku satu periuk nasi tu.. mst harge berjuta kati nye nilai..

areripe said...

hehe, dah rare kut. mesti harga berjuta tu. ataupun tak jual.

Amiey White said...

hebatlah hahaha periuk nasi mahal mana , kalau malas xde nya nasi agagagag

areripe said...

betul la tu...
kalau malas bagi bini makan pasiaq ja.
haha!

Biela Sapine said...

Woo woo periuk nasi mahal sebegitu ? Rare betul. Haha

Atqhsykla said...

Hahaha periuk nasi sony! Branded tu. Dhla majoriti masak nasi jadi mentah or hangit. Fail betul xD

Amira Naddia said...

piyok nasik ke tuh?? huduhnye! ingatkn bekas tadah yak!

arep_lockermonth said...

nak piyok nasik tuh la! macam besh aje!hehe

amry said...

fuh. antik siut!! ada sebijik kat umah ni menarik gak..hohohh

AIMAN said...

bokmai kat aku periuk nasik tu.. buleh masak2 kat semarak. hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...