Friday, January 14, 2011

Perempuan pandai jaga kereta. Betul?



Sebenarnya aku dekat sini bukan hendak kondem kereta sapa 'care' lebih bagus. Tapi, mungkin ramai pelajar muda mudi ni yang ingin membeli kereta perlu tahu beberapa tips sebelum beli kereta.

Kat sini aku nk tanya kepada sesapa yang pernah beli kereta atas orang atau senang cakap 2nd hand. Masa nak beli kereta 2nd tu, apa kriteria-kriteria yang korang selalu tengok sebelum beli. Mula-mula mesti la enjin dulu kan?? Pastu absorber then check tayar. Last but not least, body (ye la mana nak tau kalau kereta tu kereta potong, x ke rugi) sebab adik beradik aku pernah beli Wira potong then kedai taknak beli. Radio, wiper, front/rear lamp dan yang berkaitan dengan kereta tu la. Aku pun tak berapa pandai sangat apa lagi yang nak kena check lagi sebab aku bukan mechanic aku seorang pecinta alam yang bekerja di Cameron Highlands. Tapi ada 1 benda PENTING yg kita selalu lupa, CHECK DRIVER atauOWNER kereta. Why we need to check?? See this vid 4 answer..


p/s: aku adalah author baru dekat blog ni, tegurlah kalau ada salah silap.

6 comments:

Amiey White said...

author baru ??? ariff xde ke? *sorry semlm tidur awal x perasan chat kakiblogger

areripe said...

ada la... kawan ariff dia join venture. Harap terhibur dengan post dia....

Amira Naddia said...

lau nk beli kete 2nd hand paling penting skali tgok harge..hehe

areripe said...

amira: kalau murah tapi ciri-ciri kat atas tu hampeh pun tak best gak.
hehe

amry said...

HAHHA...KELAKOR LA PLAK AKU TENGOK VIDEO TU....BARU AKU TAHU ADA PENULIS LAIN KAT BLOG KO NI RIP

areripe said...

yes, ada sorang lagi.
nma dia shahrul. member aku.
dia pro ni...hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...