Saturday, March 5, 2011

Wikileaks Servers

Siapa yang tak kenal Julian Assange?? Individu yang bertanggungjawab menjadi founder untuk wikileaks. Wikileaks ni kalo yang tak tahu lagi adalah salah satu laman web yang menyiarkan artikel-artikel sulit kerajan di seluruh dunia. Masa mula-mula aku baca cerita pasal wikileaks ni kat newspaper, aku ingat benda ni cuma benda main-main tapi makin lama makin serius pulak jadinya. Ye la, dah banyak artikel dalam wikileaks ni orang percaya. So, untuk mengelakkan keadaan bertambah kecoh, pengasas wikileaks ni pulak kena masok court sebab kesalahan rogol dan serangan seksual. Bagi aku, ni sumer propaganda nak mengorek rahsia dari Julian Assange ni. Kalo nak soal siasat Julian ni sebab kesahihan artikel yang disiarkan, mestilah ramai penyokong wikileaks ni yang akan bangun. Cuba korang bayangkan keadaan Julian nih, mana-mana negara yang dapat hold mamat ni mesti la nak gunakan info yang dia ada untuk korek rahsia negara lain. La ni plak tengah dok rancak perang sana sini, memang hot la Julian ni kejap. Ni cuma anggapan aku je.

Orang yang hebat macam dia ni, korang pernah imagine tak macam mana dia simpan maklumat?? Server dia takkan ada kat dalam ofis biasa-biasa je?? Ofis dia pulak takkan ada kat tepi jalan?? Untuk yang tak tahu lagi, server wikileaks ni sebenarnya dibina di dalam tempat perlindungan nuklear masa Cold War (1947-1991) di Stockholm. Tempat perlindungan ni terlatak 100 kaki di dalam bukit. Kat sini aku ada gambar-gambar yang konon-kononnya adalah gambar server wikileaks kat dalam bukit tu.



p/s: Gambar ni sumer diambil oleh jurugambar dari Sweden, Jann Lipka. Kalo korang nak tengok gambar ni ngan lebih detail, korang boleh check laman web nih.

8 comments:

Biey said...

thanks 4 the info..

asybedazzle said...

ternganga sekejap. wo!

Naddia said...

wutdefish...?? abesla kes liwat anw0r tuh..die taw gak ke kes sebenar?

amry said...

biar betttt.....dah macam dalam filem aku tengok..rare rareeee

mimi said...

hebat2, xpenah tau pon pasal wikileaks ni

koepee said...

kalo mcm ni.. rahsia aku kentot dlm kelas 5 tahun dlu komfem ada kt dlm server tu.. ahahahha

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

uihhh hebuh satu dunia dah tau... ni mmg hot sekrang ni

cdahae said...

nak masuk sana kena lau berapa pintu keselamatan agaknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...